LESCLUSTERS

De belangrijkste lesonderwerpen zijn onder te verdelen in de clusters ritme, melodie en harmonie:

Kennismaken met het instrumentarium - de namen van instrumenten - favoriete instrumenten en musici - hoe bespeel je welk instrument? - (maten)tellen - links-rechts coördinatie - hard-zacht - kringritmes - breaks - drumpatronen - rimshot - afterbeat - de belangrijkste muziekstijlen - meespelen met cd’s - samen drummen – stemmen – reparaties - het optreden.

Elektriciteit - geluidstechniek - de zanginstallatie - apparatuur opstellen - werken als roadie of podiumbouwer - hoe bedien je een microfoonstandaard? - microfoontechniek - je eigen stem - ademhalingtechniek - kop-, borst- en buikstem - dynamiek - samenzang - (Engelse)teksten - hoe haal je teksten van Internet? - muziek met de computer - repertoire samenstellen - het optreden.

Lescluster Harmonie
Stemmen - de snaren van een (bas)gitaar - het keyboard - hoger-lager - toontreffen - toonladers - uit welk land komt deze toonladder? - mineur-majeur - het octaaf - alleen zwarte toetsen spelen - de belangrijkste toonladders - wat zijn akkoorden? - de ‘pop’ akkoorden - het bluesschema - samenspelen – het optreden.

Vanzelfsprekend lopen de clusters en onderdelen van de clusters gedurende het cursusprogramma door elkaar. Ook tussen de leerjaren. Hoewel het optreden meer en meer aan de orde komt. De ideale situatie ontstaat zodra in het derde gedeelte van de les de gezongen nummers kunnen worden begeleid door één of twee leerlingen op het slagwerk. Gelukkig is dit vaak mogelijk. Met een toevallig goed samengestelde groep begint de les soms met een strakke jamsessie.

Gezien de cognitieve kwaliteiten van Pro-leerlingen is het aanleren van het notenschrift geen leerdoel. Een aantal kan na verloop van tijd wel het basicrock-patroon lezen.

De leerlingen zijn zeer taalzwak. Om de tekst te leren is de cd is een bruikbaar hulpmiddel. Leerlingen schrijven meestal zelf de tekst voor hun eigen rapnummer(s). Het zingen met een orkestband zonder de oorspronkelijke zangpartij is soms mogelijk in de hogere leerjaren.

Omdat de leerlingen moeite hebben met het lezen en onthouden van tekst, is het lastig leerlingen te plaatsen bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Het wekt verbazing dat rappers op het taalniveau AVI-6 toch onvoorstelbare lappen tekst oplepelen.

De leerlingen kunnen als voorbereiding op een optreden oefenen in de pauzes en na schooltijd. Tijdens het schooljaar 2003-2004 waren er talrijke optredens van de drumgroepen uit het eerste en tweede jaar, zangvoorstellingen door de leerlingen uit de groepen 1 t/m 3 en dansoptredens door de meisjes uit het eerste en tweede jaar. Op de jaarlijkse kunstmarkt presenteren de leerlingen hun eigen cd.

Een aantal leerlingen volgt muzieklessen bij de SKVR. Veel Antilliaanse en Surinaamse leerlingen spelen in een brassband. Een enkeling verdient geld met optreden en/of podiumbouw.