Op de hoek van de Hoflaan en de Beneden Oostzeedijk werden op 3 april 1945 twintig verzetstrijders door de nazi's vermoord als represaillemaatregel voor het uitschakelen van de ss-er J.C. Tetenberg. Op 4 mei herdenkt men op deze plek de slachtoffers van de naziterreur.
Elk jaar is dit een aangrijpende gebeurtenis, die wordt bijgewoond door een groot en gemĂȘleerd publiek. Het is schandelijk en respectloos dat de R.E.T. de trams op dat plechtstatige moment gewoon laat rijden! Weliswaar langzaam, maar een paar minuten stoppen is er niet bij. Ordnung muss sein, nietwaar. De nog levende leden van het voormalige verzet denken dan even aan een ouderwetse sabotageactie.
Het markante van de locatie aan de Hoflaan is het feit dat de geallieerden na ruim een maand op exact dezelfde plaats Rotterdam binnenmarcheerden. Een paar dagen later verlieten de verslagen Duitsers via deze route en in omgekeerde richting onze stad. Misschien kan iemand de directeur van de Rotterdamsche Electrische Tram hieraan herinneren. Als ik het goed heb, is hij niet van Duitse afkomst en alleen maar fout na de oorlog.
Bijna zo oud als de weg naar Kralingen is de volgende mop:
Een Duitser vraagt: waarom zijn jullie altijd stil op 4 mei?
Ik zeg: dan herdenken we onze doden uit de Tweede Wereldoorlog.
Zegt hij: maar wij hadden ook veel doden.
Zeg ik: dat klopt, dat vieren we de dag erna.
Radio 6 besteedt op zondag 5 mei aandacht aan jazz tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Luister vanaf 21:00 naar Co Live!
|