MUZIEK MAAKT SLIM

In de baarmoeder hoort de foetus geluid. De eerste geluiden zijn het kloppende hart van moeder, het ruisen van haar bloed en haar ademhaling. Later komen de geluiden van buiten. De stem van moeder. De stem van vader. Hoog laag. Hard zacht. In de verte klinken steeds meer geluiden. De klank van muziek is nog dof.

De foetus wordt geconfronteerd met zichzelf als de voetjes en de knuistjes de baarmoederwand raken. Deze beperking is de eerste ontmoeting met het ik. Het begin en het einde van de bewegingen worden neurologisch verwerkt. De verbindingen in de hersenen worden gemaakt. De foetus leert de beweging. Spanning en ontspanning. Het neurologische netwerk groeit. De synaptische schakelingen breiden zich uit. Door het ritmisch herhalen worden leervoorwaarden als zintuiglijk waarnemen, onthouden, ordenen, voorstellen en vergelijken gestimuleerd.

Geluid is een trilling, een herhaalde beweging die wordt geregistreerd door 20.000 minuscule haarcellen in elk oor. Het gehoor kan geluiden onderscheiden die een factor tien miljard (10 tot de macht 10) uit elkaar liggen! Geluid is het verplaatsen van luchtmoleculen. Muziek is geordend geluid.

Hedendaagse opvattingen binnen de ontwikkelingspsychologie, de neonatologie en neurologie benadrukken dat een liefdevolle, veilige en geborgen opvoeding de voorwaarde is voor een harmonische ontwikkeling van de neurologische netwerken en de groei van de jonge hersenen. Verstoring van deze balans als gevolg van medische factoren of pedagogische diffusiteit kan leiden tot ernstige fysiologische en mentale tekortkomingen.

Uit hersenonderzoek blijkt, dat bij musicerende kinderen de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft sterker met elkaar verbonden raken dan bij niet-musicerende kinderen. Muziek maken heeft een positieve en stimulerende werking op de neuronale verbindingen. De neuronen worden geactiveerd, waardoor er minder afsterven en er betere verbindingen ontstaan. Muziek spoort de beide hersenhelften aan. De melodie in de rechter hersenhelft en verwerking van ritmes in de linker hersenhelft. Wat leidt tot een betere balans tussen beide hemisferen.

Volgens professor Paul Robertson van de Bornmouth University zijn sommige elementen van muziek universeel. Iedereen heeft een antenne voor muziek. Alle mensen zijn er gevoelig voor. Muziek en onze reactie erop zijn een universeel mechanisme. Mensen en zoogdieren verwerken harmonische tonen in het rechter hersendeel. Dissonante tonen worden in het linker gedeelte van de hersens verwerkt, het logische, verbale gedeelte.

Muziek bestaat uit stukjes geluid waaraan wij onwillekeurig een emotionele betekenis geven.