Vervolg muziekonderwijs #2 >

In de pedagogische vakliteratuur beschouwt men het ontwikkelen van de volgende eigenschappen en vaardigheden als leerdoelen:

- communicatieve vaardigheden,
- samenwerkingsvaardigheden,
- flexibiliteit,
- creativiteit,
- denken in samenhang,
- zelfstandigheid,
- het vermogen met oplossingen te komen,
- leergierigheid en doorzettingsvermogen.

Het is niet verrassend dat de lat voor een arbeidsplaats steeds hoger komt te liggen. Politiek, wetenschap en industrie richten zich op zaken als expressiviteit en gedrag (contactuele vaardigheden), verdraagzaamheid (het vermogen om in een team te werken), accuratesse (de bereidheid verantwoordelijkheid te dragen) en emotionele stabiliteit (het vermogen in stresssituaties met spanning om te gaan).

‘Muziek is een ideaal medium om aan deze persoonlijkheidskenmerken te werken. Muziek vraagt om expressief gedrag in expressierijke stukken, om teamwork in ensemblespel, om accuratesse bij het uitvoeren, om emotionele stabiliteit in het omgaan met podiumvrees en de intelligentie om een muziekstuk binnen zijn context te interpreteren. Muziek is voor 95% van de jongeren de belangrijkste vrijetijdsbesteding. De ontwikkelingspsychologische, de sociaal-psychologische en therapeutische functies maken dat muziek de belangrijkste rol speelt in het dagelijkse leven. De muzikale smaak geeft een jongere zijn of haar persoonlijke en sociale identiteit.’