LESSTRUCTUUR

Bij de opzet van het curriculum ben ik uitgegaan van de drie basisprincipes van de muziek: ritme, melodie en harmonie. De meeste schoolse vaardigheden komen samen in muziek, maar een tekort aan schoolse vaardigheden is geen belemmering om muziek te maken. Muziek moet uit de leerlingen zelf komen. De groepen zijn heterogeen samengesteld, dus is het belangrijk de aanleg en de voorkeur van iedere leerling vooraf te peilen. Bespeelt de leerling thuis een instrument? Wat is de muzikale smaak van de leerling? Noteer deze gegevens.

Meisjes hebben meer lef om te zingen. De jongens houden meer van drumspelen, maar er is een verschil tussen drummen en trommelen. Rappen is ook iets voor jongens. Het komt regelmatig voor dat een leerling, die geen behoefte heeft om zelf te musiceren, geïnteresseerd is in de ‘technische kant’ van muziek maken. Per slot van rekening is muziek ook werk.

Er wordt lesgegeven in lesblokken van 85 minuten aan ongeveer honderdvijftig leerlingen uit het 1e en 2e leerjaar. De groepsgrootte varieert van 6 tot 20. De leerlingen uit het 3e jaar kregen in het cursusjaar 2003-2004 op facultatieve basis muziek aangeboden.

In 2004-2005 is het muziekonderwijs geconcentreerd op de locatie Spinozaweg. De kelderruimte aan de Olympiaweg blijft operationeel en beschikbaar voor de leerlingen van het 3e, 4e en 5e leerjaar, ook op facultatieve basis met het accent op de middaguren.

De structuur van de lessen (85 minuten) is grofweg onder te verdelen in drie momenten.

De instructieperiode:
In het begin van het leerjaar worden de kernbegrippen geïntroduceerd en worden de nieuwe oefeningen aangeboden. Ook de klassikale oefeningen, zoals de kringritmes en het ritme-geheugenspel vinden in het eerste gedeelte van de les plaats. In de vervolgjaren bespreken we het repertoire en het optreden.

Tijdens het middengedeelte van de les krijgen telkens twee leerlingen intensieve begeleiding bij het aanleren van de drumpatronen. De andere leerlingen kunnen cd’s luisteren en eventueel meezingen, instrumenten als keyboard en (bas)gitaar spelen op de koptelefoon, mp3-muziek maken met de computer. Zoekopdrachten op het Internet uitvoeren, songteksten downloaden of een muziekencyclopedie (All Music Guide) bezoeken. Op de locatie Spinozaweg kunnen de leerlingen in drie kleine groepen muziek maken met de pc. De programma’s Fruityloops, Isis, Band in a Box, Magix en Internet zijn aanwezig.