ZE ZEG, HIJ ZEG
door Hans Zirkzee

The sound of music

Maandenlang lopen mijn vrienden aan mijn kop te zeu­ren: 'wanneer koop je nou eens nieuwe speakers, je bent toch zo'n muziekfreak? Je laag is zompig, jouw midden bestaat niet en je tweaters kraken als een oude tosti. Je kan trou­wens ook wel een nieuwe versterker. Voel je niets voor high-end?’ Dat is voor mij onbegrijpelij­ke Hifivaktaal en zeker niet het high-end dat ik voor mezelf in gedachten had. Uitgangsvermogen met BTL­functie, een polariteitssensor, vergulde ingangs connectoren met platina bi-wiring. Ik zeg: 'hallo, er is ook een high-end aan mijn portemonnee. Ver­sterkers van 10.000 piek waar­op je niet eens een grammo­phoon kunt aansluiten.'
Maar ze hebben gelijk, het kan bij mij thuis veel briljanter, dus ik naar FOKA.
Ik heb zeker anderhalf uur geïnteresseerd en demon­stratief rondgelopen, totdat iemand me zei: 'de verkopers hier moet je aanschieten.' Ik zeg: 'inderdaad.' Ik kwam terecht bij MULTIFOON. De verkoper: 'het is beter dat je je eigen versterker meeneemt.' RADIO MODERN had de boxen tussen de koelkasten. ELEKTRORAMA raadt me een vlokkentest aan. MEGA WORLD heeft nu al last van de millenniumbug. AUDIO­GALLERY was Murphy's law. Bij MEGA ELSHOUT hadden ze ze niet meer. FOTO KLEIN is afgeprijsd van f 2650,- voor f 395,- en bij DICK(!) BAKKER had ik het verkeerde pak aan, dus daar werd ik helemaal niet geholpen.
Dan maar naar CORRECT, want als CORRECT het niet heeft: amnesieversterkers. CORRECT is wel de beste zaak om iets om te ruilen. Zo heb ik ooit een zevenenveertig jaar oud petro­leumstel omgeruild voor een 1000 Herz kleurentelevisie. Alleen de vakkennis van het personeel..., dus SNIJDERS op de Hoogstraat. Daar werd ik door de eigenaar hoogst per­soonlijk een luistercabine uit­gevloekt. 'Waar ik de brutaliteit vandaan haal om zomaar bin­nen te stappen.' Ik zeg: 'de loudspeakers staan toch hier?' Of ik helemaal besodemieterd ben. Ik zeg: 'sorry, dat weet ik niet. Kun je dan niet beter ophangen een bordje met ‘niet storen’ erop?' SNIJDERS himself explodeert: 'wie ik wel niet denk dat ik ben.' Ik zeg: 'ik ben HANS en ik koop een YOKO.
Bekijk jij het effe  audiofiel!'

<< Vorige | Volgende >>